ContaCont.ro - Contabilitate si conturi

585

» Resurse » Dictionar

putere de cumparare

program de facturare
sau valoarea banilor, reprezinta cantitatea de bunuri si servicii care se poate procura cu o unitate monetara
manifestarea puterii de cumpărare, în calitate de etalon monetar, rezultă din contribuţia diferită a bunurilor şi serviciilor, din cadrul unei economii naţionale sub formă de corespondent al monedelor aflate în circulaţie.
cuantificarea acestui etalon este posibil de realizat prin determinarea puterii de cumpărare a monedelor, pe baza indicilor de preţ, şi ulterior a cursurilor de schimb între monedele diferitelor ţări. De asemenea, sistemele monetare actuale sunt mai complexe decât cele bazate pe etalonul aur şi prezintă mai mare elasticitate comparativ cu acestea iar folosirea unor cursuri fluctuante reflectă realitatea obiectivă în care se află moneda naţională pe pieţele valutare.
indicele puterii de cumpărare - se determină ca raport invers al indiceluipreţurilor de consum, şi permite cuantificarea cantităţii de bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate cu o unitate monetară. Indicele preţurilor de consum reprezintă valoarea unui coş de bunuri şi servicii specifice populaţiei (diferenţiată pe grupe, în funcţie de mediu) şi reflectă preferinţele de cumpărare ale acesteia. Indicele reprezintă, potrivit relaţiei de calcul, raportul dintre valoarea „coşului” de bunuri şi servicii exprimate în preţurile anului curent şi valoarea aceloraşi bunuri şi servicii din „coş” exprimate în preţurile anului de bază.

SUM ( qi0 * pi1 )

Comentarii
Nume:
E-mail:
Web:

Cuvinte cheie

Au contribuit
Filip Lepus
Filip NET
Site-uri contabilitate
contacafe.ro
Conta.ro
Contabilul.ro
contabilii.ro
Razvan Mustata
Alte resurse
Editura Universul Juridic
juridice.ro
codulmuncii.ro
Legaturi:
Utilaje restaurante
Reteta.ro - retete culinare
Copiii.ro
Psihologu.ro - Psigologie
Aer Conditionat
Clinica Stomatologica Brasov
Manusi Box Everlast
Who is Who
Parteneri:
Enews.ro - revista presei online
Inregistrare Marci
Aparate masurare alcoolemie
Aparate masurare sunet
Balkan Travel
Vizitati:
Cofetarie
Ceainarie
Aer Conditionat
Magazin haine
Destinatii vacante
© Filip Lepus 2011