ContaCont.ro - Contabilitate si conturi

567

» Resurse » Dictionar

Acreditiv

program de facturare
Un aranjament incheiat cu o banca, prin care unui client de peste hotare i se pune la dispozitie o suma de bani. Contul acestuia este debitat cu suma ceruta, iar banca respectiva solicita bancii-corespondent sa remita banii acolo unde doreste clientul. Pentru mai multa siguranta, banca va trimite corespondentei sale un specimen al semnaturii clientului.

Este o forma de decontare fara numerar, prin care unitatile asigura cu anticipatie din propriile disponibilitati sumele necesare efectuarii anumitor plati. Acreditivul este utilizat mai ales de catre firmele care intarzie in mod repetat platile catre furnizori; in asemenea situatii, furnizorii sunt in drept sa pretinda beneficiarilor de a le rezerva, inainte de efectuarea unor noi livrari de produse, sumele corespunzatoare platilor.

Deschiderea acreditivului (rezervarea sumei necesare platii) se face de catre banca la cererea platitorului, fiecare acreditiv fiind in favoarea unui furnizor. Platile din acreditiv se efectueaza de banca pe masura executarii obligatiilor contractuale, si a prezentarii de catre furnizor a documentelor stabilite prin conditiile de deschidere a acreditivului (factura, dovada de livrare sau de predare a marfurilor, etc).

Acreditivul poate fi:

- revocabil (permitand modificarea sau revocarea sa de catre importator in orice moment, in limita termenelor de valabilitate, fara acordul si fara avizarea exportatorului) sau

- irevocabil (neputand fi modificat sau revocat, anulat, constituind astfel o garantie sigura pentru exportator in ceea ce priveste incasarea drepturilor sale).


Comentarii
Nume:
E-mail:
Web:

Cuvinte cheie

Au contribuit
Filip Lepus
Filip NET
Site-uri contabilitate
contacafe.ro
Conta.ro
Contabilul.ro
contabilii.ro
Razvan Mustata
Alte resurse
Editura Universul Juridic
juridice.ro
codulmuncii.ro
Legaturi:
Utilaje restaurante
Reteta.ro - retete culinare
Copiii.ro
Psihologu.ro - Psigologie
Aer Conditionat
Clinica Stomatologica Brasov
Manusi Box Everlast
Hubners Who is Who
Parteneri:
Enews.ro - revista presei online
Inregistrare Marci
Aparate masurare alcoolemie
Aparate masurare sunet
Balkan Travel
Vizitati:
Cofetarie
Ceainarie
Aer Conditionat
Magazin haine
Destinatii vacante
© Filip Lepus 2011